dummy

Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie als behandeling voor kleine en grote lichamelijke problemen.

Baby’s die zijn geboren na een langdurige moeilijke bevalling kunnen tal van kleine en grote problemen ontwikkelen waardoor kinderfysiotherapie nodig is. Een beschadigd sleutelbeen of een schoudertje dat een tijde in een verkeerde houding klem heeft gezeten kan pijnklachten veroorzaken waar de baby last van heeft en veelvuldig huilen is het gevolg. Een ervaren therapeut kan dit al snel zien. De baby overstrekt zichzelf of weigert op een bepaalde manier te gaan liggen. Een vreemde lighouding waarbij het hoofdje altijd scheef ligt, een armpje waar weinig kracht in lijkt te zitten of een voetje dat altijd naar binnen draait. Kinderfysiotherapie is met name voor dit soort kleine en grote problemen aangewezen als behandeling zodat er snel verbetering kan plaatsvinden.

Kinderfysiotherapie voor het verbeteren van de fijne motoriek.

Niet alleen de grove motoriek, maar ook de fijne motoriek en coördinatie kan door middel van kinderfysiotherapie worden aangepakt. Vooral in de eerste jaren van de basisschool zijn een goede hand- en oogcoördinatie heel belangrijk om alle schrijf- en leesoefeningen goed te kunnen volgen. We herkennen allemaal de eerste houterige pogingen om letters te schrijven, maar als dit na lange tijd nog zo is, moet er wellicht worden ingegrepen met kinderfysiotherapie. Kinderfysiotherapie gericht op de fijne motoriek zal zich concentreren op kleine bewegingen en fijne oefeningen. Knopen leggen in een touw, kralen rijgen of een spel waarbij een goede hand- en oogcoördinatie heel belangrijk is. De moeilijkheidsgraad en de concentratietijd wordt tijdens de kinderfysiotherapie steeds een stukje opgeschoven waardoor verbeteringen al snel zichtbaar zijn.

Kinderfysiotherapie voor kleuters.

De leraar of lerares heeft het wellicht aangekaart en gemeld dat uw kleine dreumes het moeilijk vindt om de bal te vangen of niet goed kan hinkelen. Kleine problemen die met de juiste kinderfysiotherapie snel verbeteren. Het is belangrijk om wat betreft kinderfysiotherapie niet al te lang te wachten, maar het probleem bij het begin aan te pakken. Op tijd naar kinderfysiotherapie gaan voorkomt problemen later als het kind wat ouder is en een sport wil gaan beoefenen bijvoorbeeld.

Kinderfysiotherapie om de grove en de fijne motoriek te verbeteren wordt algemeen toegepast. Spelenderwijs worden concentratie- en bewegingsoefeningen uitgevoerd die bij het behalen uitbundig worden beloond met lovende woorden en applaus. Op deze manier leert het kind tijdens de kinderfysiotherapie dat het belangrijk is om te blijven proberen en dat het behalen van een doel als heel positief wordt ervaren.

Kinderfysiotherapie voor tieners.

Na het tiende jaar maken de meeste kinderen een flinke en soms snelle groei door. Lichamelijk is het enorm wennen aan dat nieuwe lange lijf, en er kunnen tal van klachten optreden. Groeipijn in de knieholtes, schouders en rond de ellebogen komt veel voor en kan verminderen door de juiste kinderfysiotherapieoefeningen. Niet alleen pijnklachten, maar ook een slechte houding kan een reden zijn om kinderfysiotherapie aan te vragen. De tienerleeftijd is niet alleen lichamelijk moeilijk, maar ook geestelijk verandert er heel veel. Dagelijks in een ongeïnteresseerde houding onderuitgezakt in de schoolbanken zitten, kan levenslange rugproblemen opleveren indien er niet tijdig wordt ingegrepen met kinderfysiotherapie. Sportieve activiteiten in combinatie met de juiste oefeningen kan zowel geestelijk als lichamelijk precies dat belangrijke duwtje in de rug geven. Het is niet voor niets dat kinderfysiotherapie vaak in groepsverband wordt gegeven.

Vergoeding kinderfysiotherapie.

Kinderfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Voor kinderfysiotherapie worden maximaal 18 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Indien er meerdere behandeligen nodig zijn, dient u aanvullend verzekerd te zijn voor fysiotherapie. U kunt dit navragen bij uw zorgverzekeraar.

Wel of geen verwijzing.

Een bezoek aan de kinderfysiotherapeut kan altijd op eigen initiatief van de ouders gedaan worden. Hiervoor heeft u geen doorverwijzing nodig van een arts. de kinderfysiotherapeut kan wel zo nodig ouders een advies geven alsnog eerst in contact te treden met een huisarts. Dit is echter niet altijd noodzakelijk. Een chronische verwijzing kan alleen afgegeven worden door o.a. kinderarts, neuroloog of revalidatiearts. 

Heeft u vragen of wilt u weten of wij iets voor u kunnen betekenen?
Neem dan contact op met onze praktijk om een afspraak te maken bij één van onze fysiotherapeuten van SPC Dordrecht.