Dry-Needling in actie

Dry-Needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut door middel van een speciale techniek je spieren triggert, zodat spierverhardingen en verkrampingen snel en langdurig ontspannen raken. Dry needling en acupunctuur worden vaak met elkaar verward. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

De fysiotherapeut prikt op speciale punten in de spier die 'triggerpoints' worden genoemd. Dit zijn lokale verkrampingen in de spier met als gevolg een diepe, doffe pijn. Deze wordt gevoeld in de betreffende spier, maar kan ook boven of onder de triggerpoint pijnlijk zijn. Zo gaan lage rug klachten gaan vaak gepaard met triggerpoints in de heup- en bilspieren.

Deze verkrampingen kunnen ontstaan door een ongeluk(je), wanneer je teveel of juist te weinig belast. Lang in dezelfde houding zitten is een voorbeeld van overbelasting, want het zorgt voor een continue spanning in de nek. Ook stress kan een rol spelen in verkramping van uw spieren.
Een direct gevolg van spierverkramping is het dalen van de zuurgraad van het weefsel. Er kan namelijk minder vocht in de spier gepompt worden. Het lichaam stuurt stofjes die de vaten juist gaan verwijden. Deze stofjes bevatten pijnverhogende transmitters die dus de pijngevoeligheid verhogen. Dit is de reden dat het elders in het lichaam gevoeld kan worden dan de plek van oorsprong.

Triggerpoints kunnen vanzelf verdwijnen, tenzij ze der mate veel last geven dat je er door beperkt wordt in het dagelijkse leven. De spier kan dan niet meer uit zichzelf ontspannen. Er is een krachtiger signaal nodig om te energie te laten ontsnappen.

Dry Needling helpt uw spier weer tot rust te komen. Het doel van het aanprikken van de spier is om deze kort te laten verkrampen (twitch) zodat de energie weer vrijuit kan bewegen en de spier weer tot rust komt. Na het dry needlen kan het nog wat stijf aanvoelen. Vaak is dit gevoel na een dag verdwenen. Dit kan hooguit drie dagen duren voordat het geheel verdwenen is.

Therapeuten die gespecialiseerd zijn in Dry-Needling

Heeft u vragen of wilt u weten of wij iets voor u kunnen betekenen?
Neem dan contact op met onze praktijk om een afspraak te maken bij één van onze fysiotherapeuten van SPC Dordrecht.