(Sport) Fysiotherapie

Kwaaltjes, pijntjes en andere aandoeningen die u het leven zuur maken: daar houdt de fysio zich mee bezig. Wat kan de fysio voor u betekenen?
 
De fysio en zijn fysiotherapie.
Iedereen kent hem wel: de fysiotherapeut, kortweg de fysio. U kent ongetwijfeld ook wel iemand die wel eens naar de fysio gaat, om wat voor reden dan ook. De fysio houdt zich volledig bezig met de manier waarop u loopt, zit, staat en ligt of, zoals de fysiotherapeuten het onderling noemen: het steun en bewegingsapparaat van de mens. Er kan van alles en nog wat misgaan met dat ingewikkelde apparaat. Elke generatie kent haar eigen problemen: mijnwerkers krijgen last van hun knieën en rug doordat ze constant gebukt te werk moeten gaan, moderne kantoorwerkers krijgen last van hun pols, en de moderne jeugd groeit krom dankzij de zinderende populariteit van de smartphone. De fysio helpt al die mensen.
 
Een beschermd beroep.
Veel beroepen waarbij de professionaliteit van de professional absoluut niet in twijfel mag worden getrokken, zijn beschermde beroepen. Zo mag u uzelf niet van de ene op de andere dag rechter, soldaat, of fysiotherapeut noemen. Doet u dat wel, dan wordt u opgepakt. Bij sommige beroepen geldt die regel niet: u kunt uzelf zomaar vertaler of tekstschrijver noemen. Om uzelf officieel fysiotherapeut te mogen noemen, moet u de vierjarige HBO-opleiding fysiotherapie afronden. Daarnaast moet u ook nog BIG-geregistreerd zijn. BIG staat voor ´Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg´ en is een register waarin alle gezondheidswerkers met een officiële erkenning in Nederland staan vermeld. Wanneer u dus naar de fysio gaat, weet u honderd procent zeker dat u door een vakman wordt geholpen die zijn vak verstaat.
 
De behandeling van een fysio.
Uw fysio kan u op allerlei manieren behandelen. Negen van de tien keer komt er gewichtstraining bij de behandeling kijken. Het doel daarvan is niet om u om te toveren in een spierbonk, maar juist om de oorzaak van het probleem, zoals een slappe spier, te verhelpen, door die spier te versterken. Daarmee voorkomt u dat u over een jaar weer naar de fysio moet om een aandoening te laten behandelen. Heeft u bijvoorbeeld een peesontsteking in uw elleboog, dan zal de fysio u opdragen gewichtsoefeningen te doen waarbij de elleboog flink wordt belast. Daardoor wordt het lichaam aangespoord de elleboog sterker en soepeler te maken, waarmee u toekomstig letsel voorkomt.
 
Vergoeding.
Wilt u meer weten over de vergoeding voor fysiotherapie, klik hier voor meer informatie. Wilt u weten of u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
 
Wel of geen verwijzing.
U heeft voor een bezoek aan de fysiotherapeut geen verwijzing nodig van huisarts of specialist. U kunt dus zonder tussenkomst van de huisart of specialist direct een afspraak maken bij de fysiotherapeut.