Echografie

Echografie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het is een bruikbare methode om structuren zoals botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsel en banden in beeld te brengen. Met echografie kan een directe weergave van beweging, functie en anatomie van het lichaam worden gegeven. Zo kan ook weefselschade na een (sport)blessure en de mate van weefsel herstel tijdens de revalidatie van een blessure, goed in beeld gebracht worden.
 
Bij de toepassing van echografie wordt gebruik gemaakt van hoog frequente geluidsgolven, deze kan de mens niet horen. De golven worden uitgezonden door een zender (transducer genaamd) die geplaatst wordt op de huid. Deze transducer is tegelijk ook de ontvanger van de golven die teruggekaatst worden door het lichaamsweefsel. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen de geluidsgolven. Ze doen dat allemaal in verschillende mate. De transducer is verbonden met een computer. Deze vertaalt de geluidsgolven naar elektrische signalen die op het scherm verschijnen als grijs waarden. Op deze manier verschijnt op het scherm een echo afbeelding van de weefsels.
 
Het voordeel van echografie is dat het pijnloos is en niet schadelijk voor het lichaam. Daarnaast is echografie in vergelijking met andere beeldvormende technieken zoals een Röntgenfoto of een MRI-scan, eenvoudig toepasbaar.
 
Vergoeding
Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, vallen de kosten voor een echografie hieronder. Wilt u weten of u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
 
Toelichting
De echografie die bij onze praktijk wordt uitgevoerd is geen vervanging voor de echografie die wordt gemaakt in het ziekenhuis. Voor een goede diagnose kan het zijn dat de behandelend therapeut u doorverwijst naar uw huisarts voor nader onderzoek.
 
De echografie die bij onze praktijk wordt uitgevoerd is een aanvulling op de betreffende behandeling en kan in gezet worden wanneer de therapeut dat nodig acht.
 
Indien er een afspraak is ingepland voor een echografie zonder overleg met de therapeut, dan zullen wij eerst de behandelend therapeut op de hoogte stellen van de geplande echografie en hij of zij neemt dan met u contact op voor verdere uitleg en mogelijkheden.
 
Een echografie kan in overleg worden uitgevoerd op de locatie S.V. Oranje Wit (Nieuwe Noordpolderweg 1) door Cris de Jongh en bij Progress Sport & Health (Sikkelsstraat 1) door Ralf de Groot