Dry-Needling


Dry needling is een behandelmethode afkomstig uit Canada. Deze behandelmethode kan als een aanvulling worden toegepast op de normale fysio of manueel therapeutische behandeling. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Voor deze behandeling wordt een normale acupunctuurnaald gebruikt. Er wordt geen vloeistof in de spier gespoten.
 
Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Bij dry needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten, de zogenaamde ‘triggerpoints’ en is dus geen energiebehandeling.

 
Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in de spier. Naast lokale pijn in een spier kunnen ze ook op andere plaatsen ('op afstand') in het lichaam pijn veroorzaken. Triggerpoints kunnen door een acuut moment ontstaan bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval/sportletsel. Daarnaast kunnen triggerpoints veroorzaakt worden door en langdurig verkeerde houding of langdurige afwezigheid van beweging (gips),voetafwijkingen, instabiliteit, verschil in beenlengte, te strakke kleding of psychologische factoren zoals stress of een depressie.

Een triggerpoint is te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • Pijn/stijfheid lokaal in een spier en soms ook pijn elders "op afstand"
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten.
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en).
  • Pijnontwijkend gedrag, je gaat "anders" bewegen.
Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort "kramp" gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.
 
Vergoeding
Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, vallen de kosten voor dry needling hieronder. 
Wilt u weten of u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.